Peruslapaset

Tässä on ohje peruslapasista. Lapaset on aikuiselle tai lähinnä itseäni varten. Kuvat lisätään myöhemmin. Tämä ohje on sovellettu Novitan neulekoulusta. Kerron lopussa vielä, miksi teen omat lapaset tällä ohjeella. Käytetty lanka on Novitan 7 veljestä, puikot 3,5 omalla käsialallani. Teen lapaset aina kirjoneuleena.

Vasemman käden lapanen

  1. Luodaan 48 silmukkaa – 12/puikko. Resoria joustoneuleena noin 12cm suljetttuna neuleena
  2. Sileää neuletta 2 kerrosta ja aloitetaan peukalokiila: kun 2. puikon lopussa on 4 silmukkaa jäljellä, tehdään lisäys kahden silmukan välissä nostamalla lanka vasemmalle puikolle ja neulomalla se kiertäen oikein. Neulo 2 silmukkaa ja tee taas lisäys. Lisäykset tehdään samalla tavalla joka toinen kierros samoissa kohdissa. Kun lisäyksiä on tehty yhteensä seitsemän kertaa, seuraavalla kierroksella apulangalle nostetaan toisen puikon lopusta katsottuna 16 silmukkaa. Luodaan kaksi uutta silmukkaa toisen puikon loppuun ja jatketaan lapasen neulomista kärkikavennukseen asti.
  3. Kärkikavennukset: 1. ja 3. puikon alussa 1 silmukka oikein, ja ylivetokavennus. 2. ja 4. puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen. Kavennukset tehdään joka kierros kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Katkaistaan lanka (jätetään hyvä häntä päättelyä varten) ja vedetään lanka loppujen silmukoiden läpi.
  4. Peukalo: nosta apulangan 16 silmukkaa apupuikolle ja poimi etusormen alta luodut 2 silmukkaa ja vielä niiden molemmilta puolilta yhdet silmukat (yht. 4 silmukkaa). Jaa silmukat kolmelle puikolle (6-6-8). Aloita peukalon neulominen peukalon juuresta ja neulo yksi kokonainen kierros. Neulo seuraavilla kierroksilla 2 viimeistä silmukkaa yhteen peräkkäisillä kierroksilla jotta puikolle jää 6 silmukkaa. Jos peukalo on huomattavasti kapeampi, voit kaventaa vielä kaksi silmukkaa samassa kohdassa seuraavilla kierroksilla. Kun neulos ulottuu puoleen väliin peukalon kynttä, voidaan tehdä kärkikavennukset jokaisen puikon lopussa 2 oikein yhteen. Kavennukset tehdään jokaisella kierroksella kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Loput silmukat vedetään toisen yli ja jäljelle jää vain yksi silmukka, jonka läpi lanka vedetään.

Oikean käden lapanen

Oikean käden lapanen neulotaan peilikuvaksi vasemmasta lapasesta: peukalokiila tehdään 3. puikon alkuun 2. silmukan jälkeen.

Miksi teen lapaset tällaisella ohjeella?

Kokemukseni perusteella lapasista voi tulla aika kylmät, jollei käytä kahta lankaa yhtäaikaisesti jollain tapaa. Lapaset voi myös neuloa kaksinkertaisella langalla (jota en ole kokeillut). Tämä ohje pätee siis omalta kohdaltani kirjoneulelapasiin. Minulla on suht’ pieni ja kapea käsi mutta pitkät sormet. Jos neuloisin sellaisella ohjeella, jossa luodaan 44 silmukkaa, olisivat lapaset hieman ”tiukemmat”. 48 silmukalla niistä tulee täydelliset omaan käteeni (kuten mainitsin alussa, että kirjoitan ohjeet tänne itseäni varten ettei tarvitse joka kerta etsiä lippulappusista ohjetta, kun aloittaa lapasten tekemisen).

Joitain helpottavia mittoja

Kun resori tai varsi on tehty, kerroksia kärkikavennuksen alkuun tulee omissa lapasissani 36. Kun 14 kerrosta on neulottu resorin jälkeen, otetaan apulangalle peukalon silmukat. Oman peukalon mitta on 12 kerrosta kärkikavennusten alkuun.

Teen painatuksia yritykseni puolesta T-Mafia.fi verkkokaupassa. Suunnittelen ja toteutan kaiken. T-Mafia.fi on täysin suomalainen verkkokauppa. Valmiita ideoita teksteihin, tai sitten omat vaihtoehdot. Loistava ja kestävä lahja vaikkapa isovanhemmille, puolisolle, korjaustaitoiselle jne. Käy katsomassa valikoima klikkaamalla banneria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Scroll to Top