Näitä isoäidinneilöitä taitaa olla ihan juuri niin monta kun on tekijääkin, niin laitanpa tähän yhden ohjeen millä tehdä afrikankukkasesta isoäidinneliö. Mielestäni tästä tuli paljon kauniimpi kuin mitä edellisestä ohjeesta, jolla tein… ja aloin muutekseen tekemään sillä ohjeella torkkupeittoa itselleni!
Noh, näillä mennään nyt tällä kertaa, ja tämän isoäidinneliön paloista tulee kummipojalle torkkupeitto – ehkäpä joululahjaksi sitten.
Ensimmäiseksi meinasi mennä hermot jo lankaan… Olin hamstrannut Novitan valkoista Cotton Bamboo-lankaa jokusen kerän, ja siitä oli aikoinaan tarkoitus tehdä virkattuja tennareita vauvoille. Jonkun parin ehdinkin jo tehdä kunnes into hieman lopahti. No nyt niitä keriä on sitten tuolla muutama. Mutta kuites, lanka oli aika vaikea virkattava, koska siitä erottui helposti ”lagansäkeet”, vai miksikä niitä nyt oikein kutsuisi. Joka tapauksessa sain jatkuvasti purkaa silmukoita kun aina yksi langansäe jäi silmukasta pois tai sitten se muuten vaan kettuili minulle.
Olen tehnyt tämän ohjeen uudelleen 27.3.2022 koska huomasin edellisessä ohjeessa niin paljon epäselvyyksiä, enkä ollut loppu peleissä edes varma, oliko esimerkkikuvan isoäidinneliökään tehty oikein. Ja otin kuvat vaiheittain selventämään mitä milläkin kierroksella tapahtuu.
Isoäidinneliö afrikakukkasesta ohje
Tarvikkeet: virkkuukoukku 4mm, erivärisiä lankoja, sakset, kanavaneula, kärsivällisyyttä. Ota samanpaksuista lankaa että tuloksesta tulee tasainen. Valitse virkkuukoukku langan mukaan. Aikaa yhden neliön tekemiseen menee noin 45 minuuttia.
Lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
pp = puolipylväs
p = pylväs
ks = kiinteä silmukka
kp= kaksoispylväs
ps = piilosilmukka
1. Tehdään aloitusrengas (magic ring): 5kjs, ps 1. silmukkaan.
2. Kierroksen pylväät tehdään renkaaseen. Tee 3kjs, 1p ja 1 kjs. Tee 2p ja 1kjs. Jatka kierros loppuun tekemällä 2p ja 1kjs. Pylväspareja pitäisi olla 8. Sulje kierros piilosilmukalla 2. ketjusilmukan kohtaan. Katkaise ja päätä lanka.
3. Ota toisen värinen lanka ja aloita uusi kierros seuraavasta ”rakosesta” (pylväsparien välistä edellisen kierroksen kjs) ja tee siihen 3kjs. Tee samaan rakoon 1p, 1 kjs ja 2p. Jatka kierros loppuun tekemässä ”rakoihin” 2p – 1kjs – 2p. Sulje kierros alun kolmanteen kjs:n. Älä katkaise lankaa.
4. Tee piilosilmukka seuraavaan ”rakoon” edellisen kierroksen ketjusilmukan kohdalle ja tee 3kjs. Tee 6p samaan rakoon. Tee seuravaan rakoon 7p, ja jatka samalla tavalla kierroksen loppuun saakka. Sulje kierros piilosilmukalla alun kolmanteen kjs:n. Katkaise ja päätä lanka. Vaihda väri.
5. Aloita keskeltä terälehteä (3. pylväsrako) uudella värillä (valkoinen), tee 1kjs, 1ks kolmeen seuraavaan silmukkaan. 1p seuraavaan rakoon siten että lanka vedetään kolmannen kerroksen rakosesta läpi. Kierros loppuun samalla tavalla. Ps alkuun tehtyyn ketjusilmukkaan ja päätä lanka. Vaihdetaan väri.
6. Kerros virkataan uudella värillä. (tummanvihreä)
Aloitetan edellisen kierroksen pylvään kohdalta tekemällä rakoon 2kjs, hyppää seuraavan silmukan yli, tee 4ks, 1kjs, hyppää kahden silmukan yli, seuraavaan silmukkaan ”3kp yhteen – 3kjs – 3kp” yhteen (tästä tulee kulma), 1kjs. Hyppää 2 seur. silm yli ja tee 4ks, hyppää yhden silmukan yli ja tee pp, hyppää yhden silmukan yli ja tee 4ks seur silmukoihin, 1kjs. Tee kulma ja pitkät sivut uudelleen.
Kun olet viimeisessä kohdassa, jossa tehdään puolipylväs, tee vielä yksi kiinteä silmukka aloituskohtaan. Voit vaihtaa värin tai jatkaa samalla langalla.
7. Isoäidinneliön viimeinen kierros tehdään puolipylväillä. 2kjs, 1pp seuraaviin silmukoihin kunnes ollaan kulmassa. Kulmaukseen tehdään 3pp 2 kjs 3pp. Olen nähnyt tässä toisenlaisiakin versioita, jossa kulmissa on on 2pp – 2kjs – 2pp.
Ohje löytyy tuubista parineko -nimimerkin alta. Ei muuta kun tekemään omia isoäidinneliöitä afrikankukka-kuviolla.
Paluuviite: virkatut loimet - Crestwood